Ben jij een beleidsontwikkelaar met passie voor het opvangen van vluchtelingen en huisvesting van statushouders? Dan hebben wij een uitdagende tijdelijke vacature voor jou! Lees verder en reageer snel!
Situatie- en opdrachtbeschrijving Vacature: Beleidsontwikkelaar Opvang Vluchtelingen en Huisvesting Statushouders Wij zijn op zoek naar een tijdelijke beleidsontwikkelaar voor het thema opvang van vluchtelingen en huisvesting van statushouders. Deze vacature is ontstaan vanwege een openstaande positie. De huidige beleidsontwikkelaar zal aanwezig zijn voor de overdracht en om dringende vragen te beantwoorden.
Als beleidsontwikkelaar ben jij het eerste aanspreekpunt voor alles omtrent vluchtelingen, met name de opvang van Oekraïense ontheemden. Dit onderwerp is continu aan verandering onderhevig. Samen met je collega's zoek je naar passende oplossingen voor nieuwe vraagstukken. Je schakelt tussen beleid en uitvoering en neemt zelf actie wanneer dat nodig is bij casuïstiek. Daarnaast adviseer je het college en de directie, volg je de laatste ontwikkelingen (zoals derdelanders, leefgeld en taalbudgetten) en vertegenwoordig je de gemeente in de regio. Je onderhoudt subsidierelaties, maakt afspraken waar nodig en geeft advies op basis van casuïstiek.
Een ander belangrijk aandachtspunt is het thema huisvesting van statushouders. Als beleidsmedewerker zorg je ervoor dat er voldoende huisvestingsplekken beschikbaar zijn voor statushouders. Je onderhoudt contacten met corporaties, het COA, de Provincie en andere maatschappelijke partijen. Daarnaast volg je de ontwikkelingen op dit gebied en geef je advies aan het college en de directie.
Organisatiebeschrijving Werken bij Leidschendam-Voorburg Leidschendam-Voorburg is een sociale en ondernemende gemeente met ruim 75.000 inwoners.
We werken met zo’n 680 mensen aan de gezamenlijke ambitie om ons te ontwikkelen naar een wendbare en sensitieve organisatie.
We stellen onze inwoners en maatschappelijke opgaven centraal en zijn een zelfbewuste samenwerkingspartner voor de lokale en regionale partners.
We doen dat door verbinding te maken, vertrouwen te geven en verantwoordelijkheid te nemen. De lijnen zijn kort, we kennen elkaar en we weten wat er speelt.
We werken informatiegestuurd, klantgericht en er is veel ruimte voor initiatief.
We bieden onze medewerkers de faciliteiten om hybride te werken. Dit maakt het mogelijk om te werken waar en wanneer dat het beste past bij het type werk dat we doen.
Afdeling De ontwikkelafdeling Maatschappelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling (MRO) kent ongeveer 90 enthousiaste medewerkers verdeeld over 3 teams: Maatschappelijke Ontwikkeling, Locatieontwikkeling en Ruimte.
De ontwikkelafdeling is verantwoordelijk voor het realiseren en faciliteren van ruimtelijke- en maatschappelijke opgaven en draagt hiermee bij aan een duurzame leefomgeving.
De teams doen dit integraal, samen met burgers, bedrijven, plaatselijke en regionale partners.
Team Maatschappelijke ontwikkeling Het team Maatschappelijke ontwikkeling bestaat uit ong. 35 medewerkers.
Wij zijn het (beleids-) ontwikkelteam voor maatschappelijke vraagstukken gericht op de participatie en zelfredzaamheid van inwoners.
Centraal staat de advisering over effectieve en efficiënte ondersteuning aan inwoners.
Daar waar het nodig is.
Voor wie het nodig is.
En zolang het nodig is.
Gevraagde expertises en competenties Beleidsontwikkeling: De rol vereist het ontwikkelen van beleid en het zoeken naar oplossingen voor nieuwe vraagstukken, vaak in samenwerking met collega’s. Dit omvat ook het adviseren van het college en de directie en het vertegenwoordigen van de gemeente in de regio.Vluchtelingenopvang: De beleidsontwikkelaar zal fungeren als het eerste aanspreekpunt met betrekking tot vluchtelingen, met specifieke aandacht voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Dit omvat het volgen van de laatste ontwikkelingen en het onderhouden van subsidierelaties.Huisvesting van statushouders: Een ander belangrijk aandachtsgebied is het zorgen voor voldoende huisvestingsplekken voor statushouders. Dit omvat het onderhouden van contacten met corporaties, het COA, de Provincie en andere maatschappelijke partijen, en het volgen van ontwikkelingen op dit gebied.Maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling: De ontwikkelafdeling is verantwoordelijk voor het realiseren en faciliteren van ruimtelijke en maatschappelijke opgaven, wat bijdraagt aan een duurzame leefomgeving. De teams werken integraal samen met burgers, bedrijven, plaatselijke en regionale partners.Hybride werken: De organisatie biedt haar medewerkers de faciliteiten om hybride te werken, wat betekent dat er flexibiliteit is om te werken waar en wanneer dat het beste past bij het type werk dat wordt gedaan.Ondernemingszin: Je pakt in het werk nieuwe zaken op en doet voorstellen voor verbeteringen of vernieuwingen waardoor nieuwe wegen kunnen worden ingeslagen en nieuwe werkterreinen kunnen worden ontwikkeld.Vereisten en criteria Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als adviseur binnen het vakgebied vluchtelingen en statushouders. Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als beleidsadviseur bij een gemeentelijke instelling. ‘Bring your own device’ is van toepassing. Dit houdt in dat de kandidaat die de opdracht gegund krijgt zelf een mobiele telefoon inclusief abonnement moet meenemen voor alle zakelijke contacten. Ditzelfde geldt voor een laptop cq iPad. Minimaal een afgeronde hbo bachelor. Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als beleidsadviseur op het binnen het vakgebied huisvesting statushouders en asiel en/of opvang vluchtelingen (duidelijk weergegeven in het cv). Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 8 jaar als beleidsadviseur bij een gemeentelijke instelling.