Ben jij een ervaren beleidsmedewerker duurzaamheid die aan de slag wil met de duurzaamheidsopgave binnen de gemeente Waterland? Lees dan verder en reageer op deze uitdagende opdracht!
Situatie- en opdrachtbeschrijving Ben jij een (ervaren) beleidsmedewerker duurzaamheid die aan de slag gaat met de duurzaamheidsopgave binnen de gemeente Waterland? De lokale uitvoering en implementatie van de Regionale Energiestrategie (RES) en het Nationaal isolatieprogramma (NIP) maken onderdeel uit van de opdracht. Daarnaast vervul je ook andere taken op het gebied van duurzaamheid. Het gaat dan voornamelijk om beleidstaken, maar ook om meer praktische taken, zoals het beantwoorden van vragen van burgers. Je fungeert ook als de gemeentelijke accounthouder voor de Omgevingsdienst, waarbij je hun p&c-producten vertaalt naar college- en raadsvoorstellen. Ook kan het voorkomen dat je gevraagd wordt andere taken op te pakken, die raken aan het beleidsveld duurzaamheid. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie en milieu.
Taken
Belangrijkste werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid zijn o.a.:
Het uitvoeren van het huidige duurzaamheidsbeleid; Het (meewerken aan) het opstellen van nieuw beleid en het uitrollen van nieuwe initiatieven; die bijdragen aan een klimaatneutraal Waterland; Het (meewerken aan) het herzien en uitvoeren van de Transitievisie Warmte; Het deelnemen aan en vertegenwoordigen van de gemeente in regionale overleggen rond duurzaamheid en de warmtetransitie; Het maken en uitvoeren van plannen om het gebruik van aardgas te verminderen, zoals de Waterlandse isolatie-aanpak in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma; Het uitvoeren van het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Waterland; Het beantwoorden of doorzetten van vragen van onze inwoners; Het onderhouden van contacten met belangrijke stakeholders, zoals de lokale energiecoöperaties; Het signaleren en aanvragen van subsidiemogelijkheden op het gebied van verduurzaming en het kunnen afleggen van verantwoording over de besteding hiervan. Het zelfstandig kunnen opzetten, uitvoeren, monitoren en evalueren van projecten ter bestrijding van energiearmoede Werkzaamheden op het gebied van de Omgevingsdienst zijn o.a.:
Het vertalen van p&c-producten (zoals de begroting) naar gemeentelijke college- en raadsvoorstellen en hierover advies uitbrengen naar de portefeuillehouder; Het vast laten stellen van mandaatbesluiten; Het namens de gemeente aanleveren van input voor de beleidsprogramma’s van de Omgevingsdienst; Het fungeren als contactpersoon, beantwoorden van vragen etc. namens de gemeente. Organisatiebeschrijving De gemeente Waterland is een (relatief) kleine gemeente. Typerend voor onze organisatie is het ‘ons kent ons’ gevoel en de korte, informele lijnen. Het enige constante is verandering en dat is voor de gemeente Waterland niet anders.
Het team
Het team Ruimtelijke Ontwikkeling wordt je basisteam en je werkt veel samen met collega’s uit bijvoorbeeld de teams Vergunningen, Beheer en Handhaving. Het team Ruimtelijke Ontwikkeling bestaat in totaal uit 12 medewerkers die zich bezig houden met woningbouw, ruimtelijke plannen, volkshuisvesting, duurzaamheid, toerisme & recreatie, economie en natuur & landschap. Het team maakt deel uit van de afdeling Ruimte. Binnen die afdeling zijn ruim dertig medewerkers werkzaam met uiteenlopende rollen en functies maar met de fysieke leefomgeving als gemeenschappelijke deler. Het team Ruimtelijke Ordening is volop in beweging en ontwikkeling.
Gevraagde expertises en competenties Duurzaamheidsbeleid: Je voert het huidige duurzaamheidsbeleid uit en draagt bij aan het opstellen van nieuw beleid en het implementeren van nieuwe initiatieven die bijdragen aan een klimaatneutraal Waterland.
Regionale Energiestrategie (RES): Je bent betrokken bij de lokale uitvoering en implementatie van de RES, die gericht is op duurzame energieopwekking en -gebruik.
Transitievisie Warmte: Je werkt mee aan het herzien en uitvoeren van de Transitievisie Warmte, waarin de overgang naar aardgasvrije verwarmingssystemen wordt gepland.
Regionale Overleggen: Je neemt deel aan regionale overleggen over duurzaamheid en de warmtetransitie, waarbij je de gemeente vertegenwoordigt.
Aardgasvermindering: Je ontwikkelt en implementeert plannen om het gebruik van aardgas te verminderen, zoals de Waterlandse isolatie-aanpak in lijn met het Nationaal Isolatieprogramma.
Duurzaamheidsfonds: Je beheert het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Waterland, dat financiële ondersteuning biedt voor duurzame projecten.
Vereisten en criteria Vereisten: Een afgeronde opleiding op minimaal hbo niveau; Aantoonbare werkervaring bij een overheidsorganisatie op het gebied van duurzaamheid; Aantoonbare werkervaring met de bestrijding van energiearmoede; Aantoonbare ervaring met het adviseren op politiek-bestuurlijk niveau; Kandidaat is beschikbaar voor 32-36 uur per week voor 6 maanden; Gunningscriteria: Aantoonbare ervaring met het zijn van ambtelijk contactpersoon voor een Omgevingsdienst; Aantoonbare werkervaring als beleidsmedewerker/adviseur duurzaamheid; Aantoonbare werkervaring in de regio en/of bij de gemeente Waterland; Uurtarief maximaal € 75,- excl. BTW, inclusief reiskosten woon-werkverkeer en fee; Aantoonbare werkervaring met het schrijven van memo’s, voortgangsrapportages, evaluaties en college- en raadsvoorstellen; Aantoonbare werkervaring met het signaleren, aanvragen, monitoren en verantwoorden van subsidieregelingen;