De gemeente Vijfheerenlanden zoekt een ervaren directievoerder voor de grootschalige renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis in Leerdam. Ben jij de proactieve professional met minimaal 7 jaar ervaring in utiliteitsbouw? Lees verder en ontdek hoe jij deze uitdagende rol kunt vervullen!
Situatie- en opdrachtbeschrijving In 2019 is de gemeente Vijfheerenlanden (VHL) ontstaan uit een fusie tussen de voormalige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Op dit moment is de gemeentelijke organisatie en het bestuur gehuisvest in drie gemeentehuizen. De gemeente VHL heeft de ambitie om organisatie en bestuur in één gebouw te huisvesten. In de periode 2019 heeft er een scenariostudie plaatsgevonden waarin diverse huisvestingsscenario’s onderzocht zijn. Op basis van de scenariostudie is op 6 oktober 2021 door de gemeenteraad gekozen om het scenario Renovatie en uitbreiding gemeentehuis Leerdam 210 (werkplekken) x 7 (m2 per werkplek) tot uitvoering te brengen. De locatie van het gemeentehuis VHL is gelegen aan het Dokter Reilinghplein 1, Leerdam. Begin 2023 heeft de raad besloten om ook de herhuisvesting van de bibliotheek Leerdam toe te voegen aan de scope van het project.
In de periode 2022, 2023 en 2024 heeft het voorbereidings- en ontwerpproces voor de grootschalige renovatie en uitbreiding plaatsgevonden. Dit heeft in april 2024 geleidt tot het vaststellen van het definitief ontwerp en de afgifte van het uitvoeringskrediet voor de bouw van het gemeentehuis. In de periode daarna is het definitief ontwerp uitgewerkt tot een technisch ontwerp inclusief bestek en is de omgevingsvergunning aangevraagd.
Het plan omvat het tot casco/constructie slopen van het bestaande pand. Daarna zal het bestaande pand uitbreid worden door het gebouw “op te dikken” (het aan beiden langs gevels van het gebouw toevoegen van een uitbreiding). Aan de kop het gebouw wordt een uitbreiding geplaats voor de nieuwe raadzaal. Het nieuwe gemeentehuis Vijfheerenlanden wordt een duurzaam gebouw waarbij in het ontwerp gekozen is om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) gebouw te realiseren. Daarnaast is er in het ontwerpproces veel aandacht besteed aan het toepassen van biobased en duurzame materialen. Zo is bijvoorbeeld de gevel opgebouwd uit HSB-elementen en worden deze geïsoleerd met schapenwol en droge kalkhennep.
Naast de duurzaamheidsambities wordt met het gebouw ook ingezet op het creëren van een fijne werkomgeving voor de gehele ambtelijke organisatie en bibliotheek. Zo sluit het ontwerp aan bij het gezonde kantoren PvE klasse B. Het werkplekconcept gaat uit van flexibiliteit waarbij het stimuleren van ontmoeten en samenwerken centraal staat.
Het bestaande gebouw kent een bijzondere constructie waarbij de eerste, tweede en derde verdiepingsvloeren hangend zijn uitgevoerd en gedragen worden door een dakspant. De begane grond is daardoor kolomvrij. Zowel in het ontwerpproces als straks in de realisatie is deze bestaande constructie een belangrijk aandachtspunt.
Medio juli 2024 is de omgevingsvergunningaanvraag voor het project ingediend. Op dit moment loop de behandeltermijn waarin de stukken beoordeeld worden door het bevoegd gezag. De verwachting is dat de omgevingsvergunning medio februari 2024 wordt afgegeven.
Voor de realisatie van het plan contracteert de gemeente via een niet openbare Europese aanbesteding een aannemer, op basis van de uitgewerkte Technisch Ontwerp en bestek. De opdracht voor de aannemer bestaat uit de (circulaire) cascosloop, renovatie en nieuwbouw inclusief de installaties en de vaste inrichting. Er wordt aanbesteed in één perceel. Daarnaast zal de gemeente gedurende het traject ook enkele directielevering met betrekking tot de grootkeuken en het interieur en de AV-middelen voor de raadzaal leveren. De aanbesteding wordt naar verwachting medio maart 2025 afgerond. In de aanbesteding wordt door de gegadigde aannemers (5 partijen) een open begroting opgesteld en een plan van aanpak op het stimuleren van de lokale economie, bouwlogistiek en circulaire economie (met betrekking tot sloop) opgevraagd.
Gelijktijdig aan het doorlopen van de aanbesteding wordt door het door de gemeente gecontracteerde ontwerpteam het uitvoeringsgereed ontwerp uitgewerkt. Het uitvoeringsgereed ontwerp voor de installatietechnische aspecten van het ontwerp wordt door de nog te contracteren aannemer opgesteld.
Na ondertekening van de aannemingsovereenkomst wordt gestart met de daadwerkelijke uitvoering. De verwachting is dat de start bouw in mei 2025 plaatsvindt. De gemeente wenst de nieuwbouw op 1 januari 2027 in gebruik te nemen
Gevraagde expertises en competenties Vereiste vaardigheden:
Vakinhoudelijk deskundig en accuraat Sterke communicatievaardigheden Proactief in samenwerken en organiseren Oplossingsgericht Omgevingsbewust Planmatig sterk Politiek sensitief Stressbestendig Vereisten en criteria Minimaal 7 jaar aantoonbare werkervaring als zelfstandig directievoerder voor utilitaire projecten/gebouwen. Aantoonbaar in bezit van een VCA-VOL certificaat. Gebruik van eigen laptop en telefoon, evenals eventuele softwareoplossingen ter ondersteuning van het toezicht op de bouw. Beschikbaar per 1 maart 2025 voor 12 tot 16 uur per week, gedurende de gehele opdracht. Gunningscriteria (weging, totaal 100 punten) Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als zelfstandig directievoerder voor grootschalige renovatieprojecten (utiliteitsgebouw), voor een publieke opdrachtgever en gebouw met een (gedeeltelijke) publieksfunctie. (30 punten) Grondige en actuele kennis van de bouwregelgeving (BBL), veiligheidsvoorschriften en de gehanteerde contractvoorwaarden (UAV2012) voor bouwprojecten. (30 punten) Aantoonbare affiniteit met de specifieke opdracht en motivatie om deze rol in te vullen, kenbaar gemaakt in een persoonlijke motivatie, geschreven door de kandidaat zelf. (30 punten) Een maximum uurtarief van € 125,- exclusief btw, inclusief reiskosten. (10 punten) Om invulling te geven aan de knock-outcriteria en gunningscriteria 5 en 6 vragen we om een CV aan te bieden waarin de ervaring van de voorgestelde functionaris wordt toegelicht. Het CV mag maximaal 5 pagina’s omvatten. Geef in het CV duidelijk aan in hoeverre de aangeboden functionaris aan het bovengenoemde profiel en de competenties voldoet.
Daarnaast wordt ten behoeve van gunningscriterium 7 gevraagd om een motivatiebrief voor deze opdracht op te stellen van maximaal 2 pagina’s.
In het kader van gunningscriteria 5, 6 en 7 is het een pre indien ervaring en/of affiniteit of motivatie voor wordt aangetoond op de volgende thema’s:
Biobased bouwen en de toepassing van biobased bouwmaterialen. Combinatie van hoogwaardige renovatie en nieuwbouw. Utiliteitsbouw waarbij ook specifiek de realisatie van het inbouwpakket onderdeel was van de werkzaamheden en sprake is geweest van uitgebreide commissioning van installaties. Bouwen in een stads- of dorpscentrum waarbij sprake is van actief betrokkenen omwonenden.