Situatie- en opdrachtbeschrijving De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn in maart 2022 gestart met het realiseren van opvang voor Oekraïense vluchtelingen.
De gemeentelijke opvang vindt plaats op diverse locaties in beide gemeenten, 3 locaties in de gemeente Tytsjerksteradiel en 5 locaties in de gemeente Achtkarspelen.
Daarnaast vindt particuliere opvang plaats op diverse (woon)adressen in beide gemeenten. In totaal zijn er zo’n 450 opvangplekken beschikbaar in beide gemeenten.
Vanaf begin 2025 ligt er een opgave om dit aantal te verhogen.
Daarnaast hebben beide gemeenten de opgaven om ieder half jaar een aantal statushouders te huisvesten in de gemeente.
Naast doorstroom naar sociale huurwoningen van de woningcorporaties wordt gewerkt met en aan andere vormen van (tijdelijke) huisvesting, zoals doorstroomlocaties.
Om uitvoering te geven aan de spreidingswet is de gemeente Achtkarspelen op zoek naar 1 of meerdere opvanglocaties voor de opvang van asielzoekers. Het team nieuwkomers werkt dus aan opgaven voor meerdere doelgroepen, te weten Oekraïense ontheemden, statushouders en asielzoekers.
Alle taken en opdrachten rondom nieuwkomers worden onder verantwoordelijkheid van de projectleiders uitgevoerd.
Het team wordt aangestuurd door de teamleider nieuwkomers. Deze functie is ingeschaald in schaal 10A cao SGO.
De projectleider nieuwkomers werkt samen met een ervaren directe collega in dezelfde functie en werkt in 2024 voor zowel de gemeente Achtkarspelen als de gemeente Tytsjerksteradiel.
Vanaf 2025 gaan beide gemeenten zelfstandig verder.
De projectleiders werken ieder voor 1 van de gemeenten, maar blijven samenwerken.
De projectleider nieuwkomers geeft inhoudelijke sturing aan het team van locatiemanagers, woonbegeleiders, een financieel projectondersteuner en een sociaal beheerder doorstroomlocatie. Hij of zij is voorzitter van diverse brede (ambtelijke) overleggen en bespreekt met regelmaat belangrijke dossiers met de portefeuillehouders. Het takenpakket bestaat o.a. uit:
Het zoeken van potentieel geschikte opvanglocaties, waarbij gesprekken met de eigenaren worden gevoerd over de voorwaarden, eventueel benodigde verbouwingen en andere relevante onderwerpen. Overleg met diverse interne afdelingen over de (juridische) kaders van huurovereenkomsten, vergunningen, inkoop- en aanbestedingsrechtelijke kaders. Het voeren van een sluitende begroting, zorgdragen voor het afhandelen van facturen, aanvragen van subsidies, financiële verantwoording aan het college, de gemeenteraad en het rijk. Bij (dreigende) achterstanden in het huisvesten van statushouders in overleg met de portefeuillehouder en andere interne en externe samenwerkingspartners onderzoek doen naar en zorgdragen voor alternatieve oplossingen, zoals een doorstroomlocatie. Afstemming en overleg met het COA en andere externe samenwerkingspartners over een opvanglocatie voor asielzoekers in de gemeente. Het voorbereiden van besluitvorming door het college en de gemeenteraad over o.a. begroting, het al dan niet openen van een nieuwe locatie en andere belangrijke onderwerpen.